Wees gewaarschuwd!!

Omdat we tegenwoordig op zoveel manieren bedrogen kunnen worden en van ons geld bestolen kunnen worden, hebben we in dit dossier een aantal misleidingen, situaties en voorbeelden verzameld om u te waarschuwen en zo te voorkomen dat u slachtoffer wordt van bedrog.

Dit overzicht is zeker niet compleet, want criminelen verzinnen steeds weer iets nieuws.

 

Ruwweg komen we 3 manieren tegen, die kunnen leiden tot oplichting of bedrog.

  1. babbeltrucs
  2. betalen met uw bankpas
  3. internet oplichting

 

 1. Babbeltrucs

Er wordt bij u aangebeld en er staat een onbekende persoon voor de deur met een bos bloemen.

U wilt niet onaardig zijn en vraagt deze onbekende persoon binnen. Later blijkt, dat deze onbekende persoon spullen van u heeft meegenomen.

De onbekende persoon kan zich ook voorstellen als medewerker van de thuiszorg of meteropnemer. En soms wil de onbekende persoon controle uitvoeren aan een installatie gezien moeilijkheden, die in uw buurt zijn gesignaleerd.

Ook kan men zich voorstellen als medewerker van gemeente of politie. U kunt gevraagd worden of een klein kind gebruik mag maken van uw toilet.

Een zogenaamde pakketjesbezorger heeft een pakje bij zich voor u of uw buren. Er moet een klein bedrag betaald worden voor de bezorging.

Vertrouw deze personen niet en probeer met de deur gesloten te achterhalen of het verhaal aan uw voordeur correct is.

 

Energiebedrijven bellen ook graag bij u aan om u een zogenaamd goedkoop energiecontract aan te bieden. In weinig tijd moet u beslissen of u dat nieuwe contract wel wilt hebben.

Neem de tijd voor uw besluit en laat u niet onder druk zetten.

 

Telefonisch kunt u eveneens lastig gevallen worden met vragen of aanbiedingen voor abonnementen op kranten, tijdschriften, energiecontracten en verzekeringen.

Ga nooit direct in op deze aanbiedingen en neem uw tijd voor uw beslissing.

 

U kunt gebeld worden door een zogenaamde bankmedewerker, die probeert uw bankgegevens te weten te komen, zodat hij uw geld kan stelen. Hij vraagt u om uw pincode te noemen.

Bedenk dat uw bank u nooit om uw pincode zal vragen.

 

U wordt gebeld door een persoon, die zich (meestal) voordoet als medewerker van Microsoft. Het verhaal dat hierbij verteld wordt, is dat uw computer geïnfecteerd is en daardoor traag werkt of een veiligheidsrisico loopt. Vervolgens proberen de oplichters via een computerprogramma uw computer over te nemen/te besturen.

De Microsoft 'medewerker' kan vervolgens voor een klein bedrag uw computer 'schoonmaken' of een nieuwe licentie aanbieden. Hiervoor hoeft u slechts een minimaal bedrag af te rekenen. Nadat u hebt betaald, meldt de oplichter vaak dat de betaling helaas niet gelukt is en dat u de betaling nog een keer moet uitvoeren. De eerste betaling is natuurlijk wel gelukt en u bent het geld kwijt. Dit blijft doorgaan zolang u blijft betalen. Bijkomstig is dat het gesprek vaak in het Engels wordt gevoerd. Trap daar ook niet in en blijf Nederlands spreken.

 

U bent druk bezig in uw huis en gaat even naar buiten om iets te halen. Door de wind waait uw deur dicht en u constateert dat u geen sleutel bij u hebt. Alle ramen en deuren zijn ook gesloten. U kunt niet meer naar binnen. Gelukkig hebt u wel uw telefoon bij u en u zoekt op internet naar een slotenmaker. Het door u gevonden bedrijf rekent 25 euro voor voorrijdkosten. U gaat akkoord en snel is de slotenmaker bij uw huis. De slotenmaker laat u een document ondertekenen om, zoals de slotenmaker zegt, hem te vrijwaren van poging tot inbraak als hij uw huis betreedt. In de consternatie en onoplettend tekent u het document. Als de deur open is vraagt de slotenmaker u 1000 euro te betalen. Het document blijkt een overeenkomst te zijn waarbij u instemt om tegen betaling van 1000 euro de deur te openen.

Blijf rustig, leg de situatie uit aan uw buren en ga alleen met een gerenommeerd plaatselijk bedrijf in zee.

 

De nieuwste babbeltruc is dat 2 mensen bij u aanbellen en zeggen bloed van u te moeten afnemen voor onderzoek.

Daarna vragen zij u voor het bloed afnemen te betalen en stelen vervolgens uw bankpas. Zij plunderen zo uw rekening.

Als bij u bloed moet worden afgenomen dan maakt de betreffende instantie een afspraak met u.

Ga nooit in zee met mensen die onverwacht aan uw deur staan en laat deze mensen zeker niet binnen.

Ook zegt men u aan huis te vaccineren tegen Corona. Ook hier tracht men goederen of uw bankpas te stelen.

 

2. Betalen met uw bankpas

Als u pint of betaalt met uw betaalpas kunnen de pasgegevens worden gekopieerd. Uw pas kan gestolen of verwisseld worden. Laat u niet afleiden tijdens het betalen, bescherm uw codes en bewaak uw pas.

 

* Diefstal, wisseltrucs en pottenkijkers

Criminelen verzinnen steeds andere manieren om bij uw geld te komen. Pottenkijkers staan bij een geldautomaat over uw schouder mee te kijken bij het intoetsen van uw code en criminelen proberen je op verschillende manieren te storen, zodat zij er met het gepinde geld vandoor kunnen gaan.

Bescherm je codes met je hand of portemonnee bij het intoetsen, bewaak je pas.

 

* Verzoek om uw betaalpas op te sturen

De laatste tijd worden er valse e-mails, SMS-berichten of brieven verstuurd waarin u wordt gevraagd om een nieuwe betaalpas of creditcard aan te vragen. U wordt verzocht uw huidige betaalpas per post op te sturen naar een zogenaamd recyclebedrijf. Ga niet in op dit verzoek! Wanneer de oude pas ongeldig wordt, stuurt de bank automatisch een nieuwe betaalpas naar uw adres. U hoeft daar niets voor te doen. Nadat de nieuwe pas is ontvangen, kan de oude worden vernietigd door hem dwars door de betaalchip doormidden te knippen. De doorgeknipte pas kan vervolgens worden weggegooid.

Stuur een betaalpas of creditcard nooit per post op en bij twijfel, bel uw bank.

 

3. internetoplichting

Internetoplichting is een verzamelnaam voor fraude via het internet waaronder bijvoorbeeld vallen: frauduleuze webwinkels, phishing (internetfraude waarbij de fraudeurs via e-mails of chatberichten proberen om uw persoons- en/of bankgegevens te ontfutselen.), ransomware (installeren van frauduleuze software op uw computer om u geld afhandig te maken.), hacken (zonder toestemming binnendringen in een computer of computernetwerk), oplichting via marktplaats, identiteitsfraude en iDeal misbruik.

Het gemak waarmee er via internet iets gekocht of besteld kan worden, is een geweldig voordeel met gelijk een harde keerzijde, je kunt even gemakkelijk worden opgelicht.

 

* Nep-winacties op internet

Op internet wordt u uitgenodigd een eenvoudige enquête in te vullen met kans op een prijs. Even wel een klein bedrag betalen / overmaken (1,00 of 1,50 euro).

Natuurlijk wint u de prijs. Om de prijs te krijgen moet u wel uw naam en adres opgeven en natuurlijk nog een klein bedrag (1,00 of 2,00 euro) overmaken. Drie dagen later blijkt er 70,00 euro van uw rekening afgeschreven te zijn voor een abonnement op een of ander blad. U had de gehele pagina op de website moeten lezen om te zien wat het overmaken van het kleine bedrag voor consequenties had. Protesteren helpt niet.

Als u wilt deelnemen aan een enquête, lees dan de gehele website voordat u vragen beantwoordt.

 

* Marktplaats eBay en Speurders

Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn, die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om alvast uw product op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. In beide gevallen bent u zeer waarschijnlijk opgelicht.

 

* Vals geld

U verkoopt uw laptop via Marktplaats en in een mum van tijd reageert een potentiële koper. U maakt een afspraak voor de overdracht. De koper komt langs en betaalt contant. Nadat de koper het geld keurig in stapeltjes op tafel aftelt, vertrekt hij met de laptop naar buiten. U pakt de stapel geld van tafel en voelt meteen dat het foute boel is. Het gaat om vals geld! De koper is al uit het zicht verdwenen. U bent uw laptop kwijt.

 

* Betaalverzoek van 1 cent

Je hebt contact met een koper over de verkoop van een artikel. De koper zegt te willen controleren of betaling naar jouw rekening goed zal verlopen en om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een cent over te maken. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Bij de overschrijving van deze cent wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar. Ook wordt wel de smoes gebruikt, dat u op deze manier het juiste rekeningnummer doorgeeft. Soms wordt ook om een kopie van uw ID-bewijs gevraagd.

Voor het overmaken van de cent, stuurt de zogenaamde koper u een betaallinkje. Via die link denkt u op uw bank-website terecht te komen. Maar de link verwijst naar een nep-website. Alle gegevens die u hier invult, komen bij de oplichter terecht. Denk bijvoorbeeld aan uw bankrekeningnummer, inloggegevens en identificatiecodes. De oplichter kan nu met uw gegevens gaan internetbankieren.

Wees altijd voorzichtig als u iets (ver)koopt via internet. Kijk extra uit als iemand zegt bang te zijn voor oplichting. Vaak gaat het dan juist om criminelen, die hopen dat u een extra stapje zet waar zij misbruik van kunnen maken.

Vraagt iemand een cent over te maken? Ga er dan niet mee in zee. Dit is onnodig en verdacht.

  

* Nepmails

Banken of andere instanties, zullen nooit via e-mail om persoonlijke gegevens of inlogcodes vragen. Geef die nooit ofte nimmer door via de mail. E-mail is voor oplichters een ideale kans om toe te slaan. Dit noemen we "phishing". Heb je een mailtje of telefoontje gekregen dat je niet vertrouwt? Neem dan altijd contact op met je bank of de instantie van wie de mail afkomstig zou zijn. Zo weet je direct of het echt is of niet! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. En als je iets niet vertrouwt? Neem dan het zekere voor het onzekere en vraag het na in je omgeving. Laat je kinderen, kennissen, collega’s of buurman even kijken. Beter dubbel checken dan het slachtoffer worden van internetfraude.

 

* Gehackt of een virus

Een virus is een klein programma dat je computer kan beschadigen. Vaak worden virussen per e-mail verspreid. Dan zie je een bijlage in de vorm van een geluidsfragment of foto. Maar zo onschuldig als het lijkt, zo gevaarlijk kan het zijn. Criminelen kunnen daardoor computers kraken en bestanden verwijderen. Dat kan zo ver gaan, dat de hackers geld eisen om bestanden weer vrij te geven. Voorkom dit door een goede virusscanner op uw computer te installeren. Wees voorzichtig met het openen van verdachte bestanden.

 

* Datingfraude

Op internet ben je in contact gekomen met een echte spetter. Je ontvangt prachtige lieve e-mails van hem/haar, je ziet zijn/haar foto op internet. Je bent helemaal verliefd. Na een tijd krijg je het verzoek voor financiële ondersteuning voor een onvoorziene medische handeling. Je spetter heeft zelf door omstandigheden het geld niet beschikbaar en belooft het bedrag natuurlijk terug te betalen. Verliefd als je bent, maak je het geld over. Dan blijken er nog meer onverwachte kosten te zijn, waarvoor jouw spetter financiële hulp aan je vraagt.

Betaal dus nooit voor deze kosten, zeker als blijkt dat de foto van jouw spetter van internet gestolen is en je dus met iemand anders (een oplichter) contact had.

 

* WhatsApp

'Heey Heey. Hoe is het. Met Erik.' Zo begon het de vorige maand. De app'jes komen binnen vanaf een telefoonnummer dat Roos niet kent, maar omdat ze haar broer Erik herkent op de foto, gaat ze ervan uit dat hij een nieuw nummer heeft. Ze slaat het op in haar telefoon.

De volgende dag begint haar broer over problemen die hij heeft om rekeningen te betalen. Er is iets mis met zijn internetbankieren. Roos (55), die stewardess is, is dan net aangekomen op Curaçao. "Ik was moe en wilde eigenlijk gaan slapen. Dus gaf ik hem via de app mijn inlogcode en wachtwoord. Ik gaf hem ook twee codes waarmee hij geld kon overboeken en zei dat hij het verder zelf maar moest regelen. Ik ben altijd een beetje gehaast en wil gewoon dingen geregeld hebben."

Even later belt de bank. Over een verdachte transactie die in de wacht is gezet. Roos vertelt dat het haar broer is, die geld aan het overboeken is en dat zij ervan weet. Uiteindelijk wordt er 4500 euro van haar rekening geschreven. En niet door haar broer, ontdekt Roos later. De man die zich voordoet als Erik blijkt een geraffineerde oplichter. De foto bij het profiel is van Facebook geplukt.

 

Onderstaand vindt u een aantal tips om de kans op oplichting te verkleinen:

 

  • Blijf alert
    Wees voorzichtig met uw persoonlijke gegevens. Berg ze zorgvuldig op. Geef nooit uw pincode af. Bedenk of de gegevens, die u geeft ook voor het gevraagde doel nodig zijn of zullen worden gebruikt. Let op als iemand u benadert zonder dat u daarom hebt gevraagd. Blijf sceptisch en vraag uzelf hoe waarschijnlijk het is dat een onbekend iemand u iets wilt geven zonder daarvoor iets terug te willen hebben.

 

  • Laat u niet dwingen
    Let op als iemand vasthoudend is en blijft aandringen. Let op als iemand u dwingt snel een beslissing te maken. Neem bedenktijd. Geef geen geld aan mensen die u niet kent.

 

  • Wees geïnformeerd
    Houd de media in de gaten. Zij geven informatie over oplichtingspraktijken bij u in de buurt. Vertrouwt u het verhaal van iemand aan de deur niet? Doe dan navraag. Zoek het telefoonnummer van het bedrijf op en bel het bedrijf. Sluit de voordeur als u belt. Informeer bij consumentenorganisaties naar uw rechten als consument.

 

  • Speel op zeker
    Kies voor samenwerking met gecertificeerde bedrijven. Vraag offertes aan bij vergelijkbare bedrijven voor u tot een koop overgaat. Wilt u werkzaamheden door een bedrijf laten verrichten? Vraag dan vooraf een schriftelijke prijsopgave op en leg vast welke werkzaamheden worden verricht.

 

  • Noteer belangrijke telefoonnummers om bijvoorbeeld uw bankpassen te blokkeren.

 

  • Bewaar aankoopbewijzen en controleer uw bankafschriften.

 

  • Houd uw Windows up to date.
    Mensen vergeten vaak dat Windows Updates zelf moeten worden geïnstalleerd. Het gratis servicepack is gemakkelijk te downloaden. Ook Adobe Reader (voor pdf-bestanden) is vaak een aanvalsfactor. Criminelen sturen een pdf-bestand toe en als deze geopend wordt, kunnen ze de computer overnemen. Dus zorg ervoor dat Adobe Reader geüpdatet is. Ook de nieuwste versie van Adobe Reader is gratis en gemakkelijk te downloaden. Hetzelfde geldt voor Flash. Dat wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor spelletjes. Zorg ervoor dat u de allerlaatste versie gebruikt.

 

  • Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting
    Bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) kunt u gemakkelijk online aangifte doen van internetoplichting. Er is ook een speciale site waar u gegevens kunt checken van degene met wie u online zaken kunt doen. Malafide bankrekeningnummers, telefoonnummers, webadressen en emailadressen zijn hier bekend als er aangifte is gedaan. Let op: als gegevens nog niet in de checker staan, betekent dat niet dat veilig zakendoen gegarandeerd is! Sinds de start in 2011 is de checkfunctie zeven miljoen keer gebruikt. Ruim 350.000 checks kregen de mededeling dat het onverstandig is de transactie door te laten gaan.

 

  • Ophalen
    Ga een product, dat u wilt hebben, zelfophalen. Als het bevalt: koop het. Stel uzelf wel de vraag of de prijs niet te mooi (goedkoop) is om waar te zijn.

 

  • Phishing
    Taal- en spelfouten in een e-mail zijn verdacht. Alle e-mails waarin om geld of vertrouwelijke persoonlijke gegevens wordt gevraagd zijn verdacht. Banken vragen NOOIT via e-mail om vertrouwelijke gegevens, ook niet per telefoon trouwens. Banken vragen ook nooit via e-mail om een rekeningnummer, toegangscode of betaalpas te controleren of te valideren. Niet alleen banken, maar veel meer partijen hebben last van pogingen tot Phishing (gegevens verkrijgen). Let dus ook op Facebook, Twitter, Marktplaats, Ebay enzovoorts.

 

  • Websiteadres
    Kijk altijd naar het websiteadres, de url. Die ziet er soms anders uit dan het origineel, let bijvoorbeeld op het verschil tussen www.marktplaats.nl en www.marktplatsss.nl.

 

  • Malware
    Links (verbindingen, schakels) in mails met webadressen die niet bekend zijn, zijn per definitie verdacht. Op die links moet u niet klikken. Een dergelijk link kan Malware bevatten waardoor kwaadwillenden van afstand toegang hebben tot uw computer. Klik ook nooit op verdachte links op social networksites, ook niet van vrienden.

 

  • Wachtwoorden
    Bescherm uw account met sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig. Gebruik een ander wachtwoord voor elke sociaal-netwerk-site.

 

  • iDEAL
    Controleer uw iDEAL-betaling voordat u die goedkeurt via internetbankieren. Dan ziet u precies hoeveel u betaalt, aan wie en waarvoor. Een iDEAL-betaling is een gegarandeerde betaling die de betaler niet eigenmachtig kan laten terugstorten, zoals bij een incasso. iDEAL is dus betalen vergelijkbaar met contant geld betalen en pinnen.

Voorlichting door de politie

De politie heeft voor de oudere inwoners van Overbetuwe een brochure uitgegeven genaamd "senioren en veiligheid" met een flyer en een telefoonflyer. Hierin staan informatie, tips en trucs om de weerbaarheid tegen digitale oplichting te vergroten. Senioren kunnen daardoor bewust worden van de risico's van digitale oplichting en

krijgen tips om te weten wat ze zelf kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen. (Zie de brochure "senioren en veiligheid", de "flyer" en de "telefoonflyer")